Уважаеми клиенти,

за връзка с нас ползвайте Viber: 0882708507

Поръчките Ви ще бъдат изпълнени по реда на постъпването им. 

Поръчките се приемат и обработват по реда на постъпването им със срок за доставка около 7 работни дни. За някои продукти е възможно забавяне, поради независещи от нас технически причини, за което ще бъдете известени своевременно. В случай на нужда от по-бърза доставка, моля уведомете ни. Ще се опитаме да доставим пратките Ви навреме за вашият празник или повод.

Молим за разбиране! 

Ние доставяме с ЕКОНТ, като подготвяме нашите пратки според указанията на МЗ 

Пратките ни са предимно текстилни изделия, фабрично опаковани и обезопасени от нас и ЕКОНТ.
Предвид обстановката в България и Европа, ви препоръчваме преди употреба да изперете в пералня на средно висока температура, изсушите, изгладите текстилното изделие със средна температура на ютията. 

1. Доставката е до всички населени места на територията на България и е БЕЗПЛАТНА само за продукти от категория

НАЛИЧНИ НА СКЛАД 

2. Срокът на доставка е минимум 7 работни дни.  

3. Всички поръчки се изпълняват по реда на постъпването им и се изпращат според графика на Еконт

 За консултация относно продукти - Вайбър. 0882 708 507

4. Ако някой продукт не е наличен , поръчката автоматично става със статус АНУЛИРАНА.  Ако се налага забавяне в срока на доставка, ще Ви информираме по телефона. 

5. Поръчки направени след 12:00 часа, се обработват на следващия работен ден.

6. Поръчки направени в празнични дни или събота и неделя, се обработват на първия работен ден.

7. Заплащането се извършва на куриера при получаване на стоката с наложен платеж, или по банков път.

8. Разлики и възстановяване 

При възникване на разлики в стойността на доставката поради технически причини свързани с претарифиране, молим клиентите своевременно да ни уведомят, като ако е преди получаване на пратките, разликата ще бъде приспадната от общата сума за наложения платеж, или ако е вече заплатена, ще бъде възстановена на клиента на предварително предоставена банкова сметка или до офис на куриерската компания, удобен за клиента. 

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАМЯНА И ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ

Онлайн магазин DOMISIMA.com Ви дава възможност, ако не сте удовлетворени от закупения продукт или има несъответствия с условията за продажба, да го замените или върнете в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на доставка на поръчката Ви. 

Условия за замяна и връщане

Продуктите трябва да са в добър търговски вид (да не са прани, гладени, зацапани, смачкани и др.), с етикет и оригинална опаковка, както и придружаващите ги документи. Замяната на продукта и възстановяването на сумата от закупен продукт става след приемане на върнатата пратка и след потвърждаване на нейната цялост. Всяка върната стока трябва да бъде придружена с попълненa БЛАНКА ЗА ЗАМЯНА И ВРЪЩАНЕ на стока, който представлява неразделна част от Вашата поръчка. Върнати пратки с наложен платеж не се приемат! Пратката трябва да бъде придружена с представената бланка, като данните трябва да бъдат внимателно попълнени от клиента.

Изпращане на продуктите

Преди да изпратите пратката, моля свържете се с нас на тел: 0882 708 507, за да организираме бърза замяна на продукта или възстановяване на сумата. Адрес за връщане: гр. Момчилград, офис на Еконт за ДОМИСИМА ЕООД

При замяна на продукт с друг размер, цвят или друг модел, транспортните разходи са за сметка на клиента в двете посоки. При връщане на продукт за възстановяване на сума, транспортните разходи за връщане са за сметка на клиента. Връщането на суми става САМО по БАНКОВ път.

При връщане на продукт моля попълнете:

 

 

БЛАНКА ЗА ЗАМЯНА И ВРЪЩАНЕ

Лични данни*

Име и Фамилия...............................................................................................................

Тел. Номер ...................................................................................................................

Е-mail:..........................................................................................................................

Адрес:...........................................................................................................................

 

Данни за продукта ( който желаете да върнете или замените ):

От поръчка с номер:......................................................................................................

Име на продукта: ..........................................................................................................

Цвят................................размер....................................................цена.....................лв.

ЖЕЛАЯ ДА ГО ЗАМЕНЯ С:

Име на продукта.............................................................................................................

Цвят..............................размер.................................................. цена.........................лв.

 

ЖЕЛАЯ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СУМА:

      ПО БАНКОВ ПЪТ ( IBAN ):….........................................................................................

      ТИТУЛЯР НА СМЕТКАТА:.............................................................................................

 

На тел. номер 0882 708 507 или на E-mail: miraexport@gmail.com можете да ни информирате, че желаете да замените или върнете продукт от Вашата поръчка.

*Всяка информация, предоставена от Вас, е строго конфиденциална.

Издаване на фискални касови бележки ДОМИСИМА ЕООД

Редът и начинът за издаване на фискални касови бележки и за установяване на дистанционна връзка с НАП са определени с Наредба № Н-18 на Министерство на финансите от 13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Наредба № Н-18/2006 г. указва, че всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка, освен когато плащането се извършва чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.

Независимо от документирането с първичен счетоводен документ, задължително следва да се издава фискална касова бележка за всяка продажба на лицата т.е. за всяко плащане, с изключение на случаите, когато плащането се извършва чрез пощенски паричен превод.

От 1.3.2019 г. плащанията от клиентите, избрали наложен платеж в сайта www.domisima.com ще се извършват само и единствено чрез пощенски паричен превод, извършен от лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги, като по този начин ДОМИСИМА ЕООД се освобождава от задължението за въвеждане в експлоатация на фискално устройство и отчитане на извършваните от Вас продажби чрез издаване на фискални касови бележки по реда определен в Наредба Н-18/2006 г. на МФ.

За направеното от клиента плащане, пощенският оператор /лицензиран куриер/ издава Разписка за пощенски превод на стойността на дължимата от клиента сума.

Тази разписка е законово признат документ освобождаващ търговеца от задължението да издава фискални касови бележки.

Служителят на куриерската фирма, доставил или предал в офис пратката Ви, е длъжен да Ви издаде товарителница или разписка, която има официална валидност на касов бон.

Моля, запазете този документ, който има силата на касов бон и удостоверява направеното от Вас плащане както пред нас, така и пред куриерската фирма.

При поръчки с фактура, документа издаден от куриерската фирма се прикача към фактурата.

Проверката дали куриерът е лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на ЗПУ може да се прави в публичния регистър, воден съгласно ЗПУ от Комисията за регулиране на съобщенията, който е публикуван на интернет сайта на същата.

Повече информация: чл. 3, ал. 1; чл. 25, ал. 1 от Наредба № Н-18/2006г., чл. 25, ал.3, т.4; чл. 113, ал.3; чл. 118; чл. 119 от ЗДДС, чл. 112 от ППЗДДС, чл. 3. (1) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2012 г., в сила от 21.12.2012 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД, освен когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.